Vissa saker kan jag inte förstå 
Ungdomar i vårat område är inte lika mycket värda verkar det som för allt som kanske skulle behövas försvinner. Som ungdomsgårdar som är stängda när ungdomarna verkligen behöver dem och det är ju under alla lov, men då är de stängda. Kan inte förstå, för alla ungdomar har inte turen att föräldrana som har råd att åka till olika semestrar och de är då de verkligen behöver ungdomsgården våra ungdomar.
Kostar det för mycket att ha ungdomsgårdarna öppen under sommar halvåret eller är det de att kommunen räknar med att alla barn och ungdomar har föräldrar som har dessa pengar för att åka på semester.
 

 
Läste detta idag så jag reagerade även på att alla ungdomsgårda är stängda.
 

Detta är till dig vars sommar dränks av spriten

I dag är första riktiga dan på sommarlovet. För många väntar vila och äventyr. För andra kaos. Jag tycker inte om sommaren, för jag minns hur den var när jag var barn.

Min pappa drömde hela året om semestern och allt han skulle göra. När friheten väl kom, söp han bort den. Från morgon till natt satt han i sin fåtölj med flaskan och ciggen. Solen brann över parketten, han sa att han skulle ner till båten men föll i sömn.

Jag gick och släckte ciggen, stal pengarna som ramlat ur fickan. När jag försökte prata med honom, hörde han inte vad jag sa. Jag sa om och sa om, men han fattade ändå inte. Jag höjde rösten, han blev förbannad och jag gick undan med gråten.

Hela sommaren gapade kylen tom, det fanns bara pengar till alkohol. Jag hittade bortglömda burkar med vita bönor, som jag åt kalla direkt ur burken.

Jag cyklade till min äldre kusin, men ville inte vara i vägen. Jag cyklade till min moster, men där var fler trasiga nerver. Farmor satt hemma hos sig, halvt förlamad av en hjärnblödning. Vi spelade kort en stund, sen cyklade jag planlöst vidare, i timmar. Ångesten stressade sönder mig, jag kunde nästan inte prata. Inga kompisar var hemma, gården ekade livlös. Jag fantiserade om döden.

När mamma och Lasse fick semester började äntligen lovet, där fick jag lugn och ro. Magkatarren släppte, men oron över pappa gnagde ändå hela tiden: Vad gör han nu? Klarar han sig? Skuldtyngd skickade jag långa brev, efter ett par veckor svarade han med ett vykort. När skolan började igen, ljög jag om allt jag hade gjort med pappa.

Med sommaren försvinner rutinerna. Det finns inga tider att passa, inget arbete att klara av. Ett drickande som redan är för stort kan pågå tjugofyra timmar om dygnet.

I jämförelse med många hade jag det bra. Min pappa var ändå snäll och det fanns människor runtom mig om det blev kris. Jag upplevde aldrig nåt våld.

Alkohol skapar aggressioner och tomma plånböcker. Under sommaren ökar misshandeln i hemmen, särskilt om det är dåligt väder. Om solen skiner kan man dra ut, fly. Den som inte får åka utomlands eller till nån stuga, kan i alla fall åka och bada.

Den här texten har jag skrivit till dig som har ett jobbigt lov framför dig. Mitt råd är du ska försöka prata med nån. Jag höll tyst inför alla, för jag var lojal med pappa. Jag förstod inte att många hade det som jag. Att det absolut inte finns nåt att skämmas över. Och att man inte sviker sina föräldrar för att man pratar med nån i förtroende.

 

Om du inte känner nån du litar på eller vill vara anonym, ring Bris på telefon 116 111

 

http://www.aftonbladet.se/kultur/kronikorer/linderborg/article19090589.ab


 

Och i vår by är det ju alldeles för många som dricker mer än vad de ska göra, Jag pratar med med de flesta och helst ungdomarna och barnen, och de säger att detta är den jobbigaste tiden på året när alla rutiner försvinner och deras föräldrar inte kan hämnta dem eller köra dem till en badplats eller de är hos en kompis som inte bor mitt i samhället för att de har druckit mer eller mindre. 

Idagens sammehälle får inte många gånger barn och ungdamar var de ungar som de ska, de ska leka av sig de har olika krav de har under vardagen (höst o Vinter halvåret) som att sköta skolan så de blir något och vara en bra förebild för allt och alla.

 


 

”Jag känner mig så ensam”

Föräldrarnas semester – en lång mardröm för de glömda barnen

Den största faran med föräldrar som dricker mer under semestertider är att ingen vuxen ser de barn som lämnas vind för våg under sommarlovet.

Tonerna av ”I denna ljuva sommartid” har klingat ut – men för många barn är sommarlovet bitterljuvt.

Att plocka undan tomflaskor och ansvara för ­berusade föräldrar är verkligheten för många unga.

De kallas de glömda barnen. ­Under sommaren lämnas barn till miss­brukande föräldrar ofta ensamma med ett stort ansvar.

– De allra flesta som är missbrukare sitter inte på en parkbänk. De syns inte eftersom de ­sitter hemma. I stället får barnen plocka undan tomflaskor och torka spyor i hemmet, säger Mia Sundelin, samordnare på Can, Centralförbundet för alkohol och narkotikafrågor.

Fara att ingen ser

Mellan 4,5 och 5,5 procent av landets unga under 18 år hade 2012 en förälder som var inskriven i beroende- ­eller missbruksvård enligt Cans kartläggning. Men ­alla får inte vård och mörker­talet är stort.

– De flesta dricker mer under semestertiden. Den största faran är att någon vuxen inte ser de här barnen och att de lämnas vind för våg under sommaren, säger Mia Sundelin.

Blir vuxna tidigt

Barn som växer upp med alkoholiserade föräldrar saknar ofta stöd och tvingas bli vuxna tidigt. 80 ung­domar till missbrukande föräldrar tillbringar just nu lediga sommardagar i Hälsinglands skogar för att ges möjlighet att bara vara barn.

”Jag är här för att min pappa är alkoholist och jag ­känner mig så jävla ensam. Jag behöver det här”, skriver ett av barnen.

Lägret anordnas av anhörigorganisationen Maskrosbarn för unga med föräldrar som missbrukar. Här varvas grill­kvällar och utflykter med stödsamtal.

– Barnen får möjlighet att komma hem­ifrån ett tag, hemma har de ofta mycket ansvar både för föräldrar och syskon. Här får de träffa andra i liknande situation och veta att de inte är ensamma, säger Sandra Patel Seropian, barnombud och chef för opinions­bildning på Maskrosbarn.

Alkoholintaget ökar

Efter tio år med sjunkande alkoholkonsumtion i Sverige ökade intaget under 2013 enligt Can. Förra året uppgick konsumtionen till nästan tio liter ren alkohol per invånare.

Det är en ökning med nio procent jämfört med 2012.

Att dricka mer på semestern är inte ovanligt. Sex av tio uppger att de dricker mer alkohol under semestern, enligt en undersökning från Sifo.

– Att många dricker ­både mer och oftare under ­semestern är inte så för­vånande. Det finns många tillfällen att dricka alkohol under semestern, faran med detta är om semestervanorna hänger kvar även efter sommaren, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ som ­beställt undersökningen.

 

EFTERLYSNING: Har du erfarenhet av föräldrar som dricker mer under sommaren? Dela med dig av din historia!

 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19091123.ab


Sedan undrar många vuxna och sammhället i säg varför droger och alkohol går ner i åldrana.

Barn och Ungdomar gör inte som du säger de gör bara som du gör!

 

Och detta lär vi våra små som stora barn!